A selection of publications involving several Pulse Group Members. For all publications of its members, visit hal.inrae.fr
2025
A report by INRAE published in French in the journal "Agroécologie et marché publié dans Innovations Agronomiques", n° 100, 2025. https://ciag.hub.inrae.fr/revue-innovations-agronomiques/n-100-mars-2025-agroecologie-et-marche
The annual seminar of INRAE's Pulse Community was held on Tuesday, October 7th, 2025 (final program in French here)
This annual seminar on the first Tuesday of October, organized by the Pulse Group (GFL) of INRAE is aimed at uniting INRAE's scientific community and laboratories that are affiliated with INRAE that work on Pulses. This seminar is aimed at providing inter-disciplinary knowledge and sharing results amongst research projects and building a common basis for new fronts and research challenges in pulses for the transition to healthy and sustainable agricultural and food systems.
The transition to healthy and sustainable agricultural and food systems requires a shift in the way we produce, distribute, and consume food. This transition is driven by multiple factors, including the need to reduce greenhouse gas emissions, the growing demand for food and energy, and the need to ensure food security and nutrition for all.
You may click on the links below to download the presentations (in French):
- Introduction
- Christine Huyghes, "Pesticides, protection des cultures et légumineuses : quels fronts de science ? "
- Virginie Bertoux, "Présentation du CTPS : Instance collective française d'orientation du progrès génétique végétal"
- Maire-Laure Pilet-Nayel et Jean-Michel Retailleau, "Section Plantes Protéagineuses du CTPS"
- Bernadette Julier, Estelle Billard, Philippe Bare, "Bilan et perspectives - légumineuses fourragères"
- Delphine Moreau et Julie Gombert, "Evaluation et sélection variétale : bilan et perspectives sur les plantes de services légumineuses"
- Mathieu Floriot, "Agri Obtentions : Diversité, innovation & agroécologie"
- Sylvie Dauget, "Retour expérience du plan de surveillance de la qualité sanitaire des Oléoprotéagineux (PSO) : Quels enjeux futurs pour la qualité sanitaire des légumineuses ?"
- Marc Anton, "Panorama de 4 projets allant jusqu'aux enjeux de consommation"
- Isabelle Maître, "Projet JACK : Just Adopt Pulses from Cook to Fork"
2024
Surault F, et al., 2024. Weed control, protein and forage yield of seven grass species inlucerne-grass associations. Fields Crops Research, 309 - 109308. https://dx.doi.org/10.1016/j.fcr.2024.109308
2023
Tristan Salord, Marie-Benoît Magrini, Guillaume Cabanac, Cecile Barron, Valérie Lullien-Pellerin, Magali Weber, Adeline Boire, Marie-Joseph Amiot, Valérie Micard. 2023. Les légumineuses dans les produits agroalimentaires : une analyse des lancements produits dans le monde, en Europe et en France sur la décennie 2010-2021., 6p. ⟨10.17180/xtcv-5b27⟩. ⟨hal-04074159⟩
Tristan Salord, Marie-Benoît Magrini, Valérie Lullien-Pellerin, Guillaume Cabanac, Marie-Joseph Amiot, Cecile Barron, Adeline Boire, Valérie Micard, Magali Weber, 2023. Which crop biodiversity is used by the food industry throughout the world? A first evidence for legume species. Free preprint under-review https://www.researchsquare.com/article/rs-3452458/v1
2022
Mylène Durand Tardif, Remi Caillatte, Patrick Carré, Guy Della Valle, Jérôme Enjalbert, Karine Gallardo , Claire Gaudichon, Jean-Baptiste Guyon , Stéphane Jézéquel, Ingrid Lorinet , Marie-Benoît Magrini, Catherine Ravel,Catherine Renard, Anne Saint Eve. 2022. Protéines végétales pour une santé globale : identification des connaissances, verrous et leviers pour leur développement dans l'alimentation humaine. Livre Blanc PlantAlliance. https://hal.inrae.fr/hal-03896437v2
Bernadette Julier, Gaëtan Louarn. 2022. Rôle des légumineuses pérennes dans une agriculture agroécologique. Fourrages, 251, pp.17-25. ⟨hal-03882168⟩
2021
Karine Gallardo, Marc Anton, Marie Bodinier, Adeline. Boire, Loïc Briand, et al.. 2021. Document de synthèse du groupe de travail "enjeux et questions de recherche sur protéines végétales communes entre les départements TRANSFORM & BAP". Rapport Inrae. 2021. https://hal.inrae.fr/hal-03563188.
Louarn G., Bedoussac L., Gaudio N., Journet E.-P., Moreau D., Steen Jensen E., Justes E. 2021. Plant Nitrogen Nutrition Status In Intercrops– A Review Of Concepts And Methods. European Journal Of Agronomy, 124, 14p., 10.1016/J.Eja.2021.126229 https://hal.inrae.fr/hal-03121558
Stomph T.-J., Dordas C., Baranger A., De Rijk J., Dong B., Evers J., Gu C., Li L., Simon J., Jensen E. S., Wang Q., Wang Y., Wang Z., Xu H., Zhang C., Zhang L., Zhang W.-P.,Bedoussac L., Van Der Werf W. (2020). Designing Intercrops For High Yield, Yield Stability And Efficient Use Of Resources: Are There Principles?. In : Advances In Agronomy. Academic Press, 364, 10.1016/Bs.Agron.2019.10.002 https://hal.inrae.fr/hal-02791144
Justes E., Bedoussac L., Dordas C., Frak E., Louarn G., Boudsocq S., Journet E.-P., Lithourgidis A., Pankou C., Zhang C., Carlsson G., Steen Jensen E., Watson C., Li L. (2021). The 4 C Approach As A Way To Understand Species Interactions Determining Intercropping Productivity. Frontiers Of Agricultural Science And Engineering, 8 (3), 387-399, 10.15302/J-Fase-2021414 https://hal.inrae.fr/hal-03341998
2020
2019
- Note de lecture par le GFL sur la prospective TYFA Europe Agroécologique 2050 de l'IDDRI, publiée dans la revue Economie Rurale.
- Chantier demandé par le MAA d'analyse des plans filières des interprofessions suite à EGALIM (rapport interne).
2018
- Contribution à l'analyse de la diversité dans les filières agricoles et alimentaires :
- Barbottin A., Bonny S., Chardigny J.M., Charmet G., Duc G., Jeuffroy M.H., Magrini M. B., Purseigle F., Renard M., Sebillotte C., 2018. Diversité des agricultures : une diversité sémantique et de nombreuses questions. Réflexions des groupes filières céréales, oléagineux et légumineuses de l'INRAE. Innovations Agronomiques 68, 19-38.
- Barbottin A., Chardigny J.M., Charmet G., Debaeke P., Duc G.,Fardet A., Jeuffroy M.H., Lullien-Pellerin V., Magrini M. B., Marion D., Moulougui Z.,Renard M., Sebillotte C., 2018. Diversité des agricultures - le cas des filières céréales, oléagineux et légumineuses à graines. Innovations Agronomiques 68, 39-77.
See also (in French): Diversité des agricultures
- Poster of the Pulse Group
- Poster of the BILAG bibliometry
- Sector pamphlets made as part of the CASDAR COSELAG project
- World and national statistics on the production, importantions and exportations of pulses done as part of the CASDAR COSELAG project
2015
- Contribution à l'expertise multifilière "Analyse des pertes dans les filières" :
- Duc G., Anton M., Baranger A., Biarnes V., Buitink J., Carrouée B., Georget M., Jeuffroy M.-H., Lessire M., Magrini M.-B., Pinochet X., Walrand S., 2015. Pertes alimentaires dans la filière protéagineuse. Innovations Agronomiques 48, 127-141.
See also: Analyse des pertes dans les filières
2013-2014
For more information: