Agroécologie et marchés
Agroecology & Markets (2023)

2023 - Agroecology and the Markets : what approaches and valorisation for the agri-food sectors

Agroecology at the heart of the transformations of our food system is part of national and international public policy. The development of agroecological approaches along with their valorisations in the agri-food sector are multiple, generating ecnomic, ecologic and societal values. The actors of the downstream of the sectors (farmers, providers ...) and upstream (collectors, tranformers, distributors, ...) must guarantee food sovereignty while operating the transformations that are necessary. The latter are necessarily associated with agriculture productions and the large variety of its territories and actors.

In order to understand the complexity notably of the concept according to actors, the scientific direction of INRAE and its industry groups led a study of the agri-food sector. This work aimed at identifying the modalities of appropriation by the actors of the agroecology concept that transform it into productive approaches and value enhancement strategies on the market.

You may watch the videos from our final seminar (presentations and round-table discussion) on replay via our YouTube channel (in French):

 

All the publications from the Agroecology & Market study have been published in the journal Innovations Agronomiques (vol. 100, 2025). Articles in French

  • Marie-Benoît MAGRINI, Stéphane BERTAGNOLI, Jean-Luc CADORE, Hugues CAILLAT, Frédérique CARLIN, Philippe DEBAEKE, Luc DELABY, Fabrice FOUCHER, Bernadette JULIER, Catherine LARZUL, Laurence FORTUN-LAMOTHE, Bénédicte LEBRET, Jacques LE GOUIS, Valérie LULLIEN-PELLERIN, Marie-Odile NOZIERES-PETIT, Sophie PRACHE, Michel RENARD, Clementina SEBILLOTTE, Catherine SCHOULER, Marc TCHAMITCHIAN, Marie THIOLLET-SCHOLTUS, Patrice THIS, Marc VANDEPUTTE, Patrick VEYSSET, Hadrien LANTREMANGE, Véronique SAINT-GES et Cécile DÉTANG-DESSENDRE, 2025 - Le chantier « Agroécologie & Marché » conduit par les groupes filières INRAE. Innovations Agronomiques 100, 1-12. https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art01
  • Marie-Benoît MAGRINI, Hadrien LANTREMANGE, Bénédicte LEBRET, Cécile DETANG, Valérie LULLIEN-PELLERIN, Marie-Odile NOZIERES-PETIT, Sophie PRACHE, Véronique SAINT-GES et Clementina SEBILLOTTE, 2025 - La transition agroécologique à l’échelle sectorielle : un long processus de convergence vers un nouveau paradigme. Innovations Agronomiques 100, 13-24. https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art02
  • Marie-Benoît MAGRINI, Hadrien LANTREMANGE, Véronique SAINT-GES, Clementina SEBILLOTTE, Bénédicte LEBRET, Valérie LULLIEN-PELLERIN, Marie-Odile NOZIERES-PETIT, Sophie PRACHE et Cécile DETANG-DESSENDRE, 2025 - Méthode d’analyse de la transition agroécologique à l’échelle des filières. Innovations Agronomiques 100, 25-33. https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art03
  • Marie-Benoît MAGRINI, Auguste BRÉAVOINE, Loïc MAZENC, Eléonore SCHNEBELIN, 2025 - Le rôle des certifications environnementales dans la transition agroécologique de filières végétales. Innovations Agronomiques 100, 34-49. https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art04
  •  Marie-Benoît Magrini , Hadrien Lantremange , Véronique Saint-Ges , Clementina Sebillotte , Hugues Caillat , et al., 2025. Analyse transversale de 28 démarches de filières agrialimentaires : des dynamiques d'innovation variables au travers de leur engagement dans l'agroécologie. Innovations Agronomiques, 2025, 100, pp.123-137.  https://dx.doi.org/10.17180/ciag-2025-Vol100-art11
  • Sophie PRACHE, 2025 - Les Appellations d’Origine Protégée Agneau des Prés-Salés de la Baie du Mont Saint-Michel et de la Baie de Somme, signes officiels de qualité engagés dans l’agroécologie. Innovations Agronomiques 100, 50-60. https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art05
  • Clementina SEBILLOTTE et Michel RENARD, 2025 - Lesieur Fleur de Colza : qualité nutritionnelle, pratiques respectueuses de l’environnement et juste rémunération des agriculteurs. Innovations Agronomiques 100, 61-72
    https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art06
  • Bénédicte LEBRET, Marie-Benoît MAGRINI et Catherine LARZUL, 2025 - Sauvegarde d’une race locale porcine par la filière Noir de Bigorre. Innovations Agronomiques 100, 73-85. https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art07
  • Fabrice LEVERT, Jacques LE GOUIS et Valérie LULLIEN-PELLERIN, 2025 - Démarches d’agroécologie dans la filière « Céréales » en France. Innovations Agronomiques 100, 86-97 https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art08
  • Patrick VEYSSET, 2025 - Viandes bovines Label Rouge : une réponse de l’interprofession face aux préoccupations environnementales et sociales. Innovations Agronomiques 100, 98-108 https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art09
  • Patrice THIS, Emna TROUDI, Marielle ADRIAN, Guillaume ARNOLD, Jean-sauveur AY, Sonia GRIMBUHLER, Philippe DARRIET, Anne MEROT et Marie THIOLLET-SCHOLTUS, 2025 - Mises en œuvre de démarches agroécologiques dans des régions viticoles. Innovations Agronomiques 100, 109-122 https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art10
  • Marie-Benoît MAGRINI, Hadrien LANTREMANGE, Véronique SAINT-GES, Clementina SEBILLOTTE, Hugues CAILLAT, Cécile DETANG-DESSENDRE, Laurence FORTUN-LAMOTHE, Fabrice FOUCHER, Bernadette JULIER, Catherine LARZUL, Bénédicte LEBRET, Jacques LE GOUIS, Valérie LULLIEN-PELLERIN, Marie-Odile NOZIERES-PETIT, Sophie PRACHE, Stéphane PRONOST, Michel RENARD, Marc TCHAMITCHIAN, Patrice THIS, Marie THIOLLET-SCHOLTUS, Patrick VEYSSET et Stephan ZIENTARA, 2025 - Analyse transversale de 28 démarches de filières agrialimentaires : des dynamiques d’innovation variables au travers de leur engagement dans l’agroécologie. Innovations Agronomiques 100, 123-137. https://doi.org/10.17180/ciag-2025-vol100-art11

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